Tolvmannabacken är en plats som har transformerats från en populär skidbacke till en spännande mountainbikepark. För dig som älskar fart och äventyr, eller bara är nyfiken på denna fascinerande plats, läs då här.

Skidåkningens gyllene år

I Tolvmannabackens gyllene era, känd som Kisa Skidbacke, var det en plats fylld av liv och rörelse, en vinterdröm för skidälskare. Med tio varierade nedfarter fanns något för alla, från adrenalinfyllda branta pister till lugna svängar för nybörjare.

Liftsystemet var hjärtat i anläggningen, med sex liftar som transporterade tusentals åkare. Särskilt minnesvärt var barnområdet, med en knapplift som gjorde skidåkning tillgänglig och rolig för de yngsta besökarna.

Kvällsskidåkningen förvandlade backarna till en lysande värld av skuggor och ljus, en magisk upplevelse under stjärnklara nätter. Det var här, under dessa lysande kvällar, som Tolvmannabacken blev en plats inte bara för sport utan också för gemenskap.

Denna era var präglad av glädje och gemenskap, där vänner och familjer samlades för att dela skratt och skapa minnen. Kisa Skidbacke var mer än en skidanläggning; det var en vinteroas som förde människor samman.

Tolvmannabackens pistkarta

Tolvmannabacken idag

Välkommen till Tolvmannabacken idag – en plats där skidbackarna har förvandlats till ett äventyrligt cykelrike! Kisa berget, med sina ståtliga 140 höjdmeter, är nu hem för sex spännande cykelleder. Dessa leder sträcker sig över hela berget och erbjuder en upplevelse för alla, oavsett skicklighetsnivå.

Från de nybörjarvänliga blå leder till de utmanande svarta, varje stig har sin egen karaktär och erbjuder unika avstickare för den äventyrliga cyklisten. Hjärtat i denna cykelpark är deras Poma lift, som effektivt transporterar cyklister till toppen på mindre än fyra minuter. Och för den som söker en lång och njutbar färd, sträcker sig den längsta leden över 1900 meter.

Kisa MTB-park

Denna fantastiska omvandling började för ungefär två år sedan, med visionen att skapa en drömcykelpark. Sedan dess har teamet bakom parken arbetat outtröttligt, dag som natt, för att förverkliga denna dröm. Medan parken fortfarande är under utveckling, närmar sig första etappen av deras vision sin fullbordan.

Tolvmannabacken är inte längre bara ett minne av vintervidderna, utan har återuppstått som ett cykelmekka för entusiaster och äventyrare. En plats där historien möter framtiden, och där varje tur nedför berget är en ny upptäckt.

Hitta till Tolvmannabacken

För enkel navigering och vägbeskrivning till Tolvmannabacken, använd kartan nedanför för att planera ditt besök.

Tolvmannabackens historia

När vi blickar tillbaka på tolvmannabackerns historia, finner vi en berättelse rik på passion, innovation och gemenskap. Det hela började på 1930- och 40-talen, då en grupp skidentusiaster från Kisa Skidklubb drömde om en egen skidbacke. Dessa tidiga år kantades av experimentella störtlopp längs körvägar och stigar på Starberget. Men Starberget, med sitt söderläge och berg i dagen, hade sina begränsningar.

Det var inte förrän på 1950-talet som ingenjören Sven Thrysin och lantmätaren Knut Jacobsson, under en av sina vandringar, upptäckte det som skulle bli Tolvmannabacken. De insåg snabbt att detta var den idealiska platsen för en skidanläggning. Genom deras vision och hårda arbete, och med stöd från lokalsamhället, förvandlades Tolvmannabacken från en idé till verklighet.

Under de kommande årtiondena växte Kisa Skidbacke till att bli en av de mest uppskattade skiddestinationerna i regionen. Med tio nedfarter och en fallhöjd på 140 meter, erbjuder anläggningen en variation som lockade såväl nybörjare som erfarna skidåkare. Liftsystemet, inklusive de tre parallella liftarna och det unika rullbandet, blev kända för sin effektivitet och användarvänlighet, särskilt för barn och nybörjare.

Tolvmannabacken blev snabbt mer än bara en skidbacke – det blev en samlingspunkt för gemenskap och vintersport. Här möttes familjer, vänner och skidälskare för att dela passionen för skidåkning och njuta av vinterns magi. Denna rika historia gör Kisa Skidbacke till en plats med starka traditioner och varma minnen, en plats som fortsätter att locka besökare år efter år.

Tolvmannabackens historia

Namnets ursprung

Namnet ”Tolvmannabacken” är inte bara ett namn, det är en del av lokalhistorien som bär på en fascinerande berättelse. Ursprunget till detta unika namn kan spåras tillbaka till slutet av 1800-talet, till en körväg som skar över det som idag är skidbacken.

Denna körväg, som användes för timmertransporter från de omkringliggande skogarna, krävde en omfattande stensättning för att korsa bergraviner. Det var under denna utmanande konstruktion som tolv man arbetade sida vid sida för att bygga upp en fyra meter hög stensättning över en sträcka på ungefär 50 meter. Det var från denna händelse som vägen, och senare skidbacken, fick sitt namn – Tolvmannabacken.

Nils Linderbäck, en lokalinvånare som arbetade i området under 1920- och 30-talen, förmedlade denna berättelse. Hans vittnesmål ger en inblick i en tid då hårda villkor och gemensamt arbete formade landskapet. Namnet Tolvmannabacken är således mer än bara en platsbeteckning; det är en hyllning till dessa tolv arbetare och deras insatser, en påminnelse om det kollektiva arbete och beslutsamhet som ligger till grund för platsens historia.

Avslutning

Avslutningsvis, Tolvmannabacken har genomgått en anmärkningsvärd förvandling. Från att vara en ikonisk skidanläggning till att bli en pulserande cykelpark, berättar denna plats en historia om innovation, passion och anpassning. Den som en gång var en vinterdestination för skidåkare är nu en sommaroas för cykelentusiaster.

Den ständiga utvecklingen av parken, med dess varierade cykelleder och den effektiva liften, visar på en ambition och ett engagemang för att erbjuda en exceptionell upplevelse. Tolvmannabackens resa är långt ifrån över; den fortsätter att förvandlas och utvecklas, och lockar besökare att skapa nya äventyr och minnen.

Så, oavsett om du är en entusiastisk mountainbikeåkare eller bara en nyfiken besökare, erbjuder Tolvmannabacken en unik upplevelse där du kan njuta av naturens skönhet och testa dina gränser. Med dess rika historia och spännande framtid är Tolvmannabacken mer än bara en destination – det är ett levande exempel på hur drömmar blir verklighet. Kom och upplev magin på Tolvmannabacken, där varje sväng och backe berättar en del av dess fascinerande saga.